30 iulie 2004

Aseară, plimbare în parc. Senzaţia că păşesc într-un sit arheologic. La tot pasul vestigii ale unei lumi apuse.

Bronzată, cu şuviţa hippie în păr, Roxana este de o frumuseţe radiantă. Baieţii întorc capul după ea, fetele o privesc critic şi parcă cu invidie.

Citesc jurnalul Monicăi Lovinescu şi mi se pare interesant să rememorez frânturi ale unui timp pe care l-am străbătut cu capul în nori. Multe nume cunoscute şi întâmplări de care auzeam pe la Europa Liberă sau Vocea Americii, însă fără să mă afecteze prea tare. La începutul anilor '80 eram un licean îndrăgostit, fluşturatec si superficial. Acum, citind Jurnalul, întâmplările din acea vreme îmi revin în minte: “scandalul” Meditaţiei Transcendentale, războiul din Malvine, “stocomanii”, situţia din Polonia, disidenţele interne, decretele stupide ale lui Ceauşescu etc. Păcat că am de lucru şi nu pot citi mai mult. În plus, referirile elogioase la adresa lui Liiceanu şi a carţii lui “Jurnalul de la Păltiniş”, pe care nu am apucat să o citesc în întregime, m-au incitat şi m-au determinat să reîncep lectura ei.

29 iulie 2004

Vama Veche - 2004

Luni m-am întors de la Vama Veche. A fost o surpriză mai mult decât plăcută. O lume despre care nu ştiam că există. Libertate şi lipsa convenţionalului. Un loc unde fiecare face ce vrea fără ca ceilalţi să aibă ceva împotrivă. M-am îndrăgostit la prima vedere. Aştept proxima ocazie pentru a mă reîntoarce acolo. …Să dansez pe plajă la două noaptea…
___________
Azi, în anul de graţie 2007, părerile despre acel loc sunt mult mai aproape de punctul diametral opus. Vama Veche a devenit de fapt, ca majoritatea staţiunilor litorale, dar ceva mai abitir decât restul, un loc al rătăcirii şi căderii lumeşti. Adevărul este că lumea s-a schimbat şi vremurile când studenţii mergeau să-şi petreacă vacanţele la mânăstiri, riscând chiar şi închisoarea pentru asta, au trecut. Tinerii noştri riscă închisoarea drogându-se pe plajă la Vama Veche, iar chipul schimonosit al libertăţii -libertinajul cu toate accesoriile sale: dezmăţ sexual, rock, alcool- îi hipnotizează şi îi atrage ca pe gâze în jurul unui bec aprins în noapte.