19 iulie 2020

Masca noastră cea de toate zilele

Mă uitam aseară la un film, era o nuntă, toată lumea era firească, zîmbeau, rîdeau, se îmbrățișau, li se vedeau chipurile frumoase, luminoase, și deodată mi-am dat seama că așa ceva nu va mai fi - în variantă optimistă cîțiva ani, în cea pesimistă cine știe cît. Acum, la un asemenea eveniment toți ar fi mascați, unii convinși, alții de teama constrîngerilor legale. Și toți ar sta departe unii de alții, mimînd bucuria.

Purtarea măștii mi se pare un conformism, un comportament mimetic, mai degrabă decît o necesitate. Nu dezvolt prea mult subiectul - să se protejeze fiecare cum vrea, cum crede, mai ales cei care se consideră vulnerabili. Mă întristează însă felul în care toți tind să se înregimenteze.
Într-adevăr lumea nu va mai fi ca înainte, fiindcă masca, cel puțin în așa numitele spații închise, va deveni obligatorie pentru totdeauna, va face parte din vestimentația curentă, precum chiloții.
Copiii care se nasc de acum încolo vor trăi într-o lume în care purtatul măștii se va generaliza, fiind parte integrantă a viitoarei normalități cotidiene. Așa cum foarte multora dintre copiii și adolescenții de azi le e dificil să-și imagineze că a fost o vreme cînd nu exista telefon mobil, tot așa de greu le va fi și celor de mîine în ce privește masca.
De partea cealaltă, cei care vor avea curaj să n-o poarte, și-o vor scoate accidental ori din alte cauze, nu doar că vor intra în sfera infracționalității, atentînd la sănătatea publică, dar vor fi priviți ca niște exhibiționiști perverși, scandalizînd mamele cu copii.
O mască mai largă va fi privită cu coada ochiului, așa cum azi, vara, privirile furișe și fugare caută la cîte decolteu sau la transparența vreunei rochii, încercînd să ghicească formele abia întrezărite.
În lumea modei, creatorii se vor întrece în a oferi modele tot mai sofisticate, asortate în fel și chip ținutelor primăvară-vară sau toamnă-iarnă.
Pe plajele lumii, măștile bikini sau string vor face furori, ascunzînd ostentativ buze tot mai proeminente. Doar nudiștii o vor ignora, departe de ochii pudorii publice.
Din păcate, nu vor lipsi din peisajul cotidian nici persoanele fără adăpost, în număr tot mai mare odată cu marea recesiune post-covid. Deoarece, forțate de împrejurări, acestea umblă cu tot avutul asupra lor, purtarea a 5-6 măști suprapuse, de culori incerte, în diferite grade de uzură și curățenie va fi un obicei comun.
În fine, adepții Antifa și musulmanii fundamentaliști vor jubila, căci vor fi martorii unei răspîndiri tot mai largi a simbolurilor specifice culturii lor. De altfel, și țările occidentale care au interzis prin lege vestimentația islamică, oficial pe motiv de neutralitate religioasă, iar neoficial de îngreunarea identificării faciale, își vor revizui legislațiile.
Ca notă negativă, industria de pastă de dinți va suferi ceva pierderi, de la moderat spre îngrijorător, dar se vor compensa prin obligativitatea ulterioară de achiziție a tuburilor de pastă odată cu măștile.
În încheiere, rămîne cum am stabilit.

Niciun comentariu: